emlekhely_szeles_ejjeli

A videó a youtube-on (link)
Motoros emlékhely felszentelése (video link)

Emlékhely motorosoknak

Pálosszentkút

Ez egy hely, ahol rendezett körülmények között méltó módon emlékezhetünk elhunyt motoros társainkra, barátainkra. A MotorkerékPálosok gondozásában megépült motoros emlékmű minden motorosnak legyen kedves helye! Mindannyian a Mindenható teremtményei vagyunk, hiszed vagy sem! Egy a Teremtő és mégis megannyi más különböző ember a teremtmény, nincs két egyforma! Sokan vagyunk, sokfélék. Sok közös tulajdonságunk is van. Itt, ezen a helyen most motorozás közös élményére helyezzük a hangsúlyt. Az úton egy kar, vagy láblendítéssel jelezzük egymásnak: látlak, érzékellek és üdvözöllek! Valamilyen szinten összetartozunk, szorosabban mintha nem volna alattunk a vas. A piros lámpáknál megállva egymás mellett, még egy „hello” is kicsúszik a szánkon. Ez egy életérzés! Örömmel segítek, ha elakadsz, felsegítelek, ha eldőlsz, kicsúszol.
Az összetartozás vágya természetes, Isten adta vágy! A motorozás egy kapocs. A halállal (természetes vagy baleseti – mindegy) történő elválás hozta létre az igényünket, hogy akivel már nem tudunk együtt motorozni, őt is a szívünkben hordozzuk, emlékezzünk rá, imádkozzunk érte! Ez az itteni hely ezért épült. A motorozással, látogatással egybekötött emlékezésnek – zarándok – és imahelye! Kérünk, kapcsold ki a motort kívül is, belül is egyaránt, erőltess magadra külső és belső csendet és gondolj elhunyt motoros társaidra. Ha hiszel Istenben imádkozz Hozzá, ha nem, keresd Őt! Pálosszentkút idilli környezete kiváló hely ehhez! „Húzz egy kövéret” és addig térj vissza, amíg meg nem találod Istent!

Az Emlékhely alkotói ismertetése

Az emlékhely létrehozásával lehetőséget biztosítunk mindenkinek, aki méltó módon szeretne emlékezni elhunyt motoros felebarátjára. Ezzel az élőket szeretnénk inspirálni az Istenkeresésre. Hisszük, hogy az emlékhelyre zarándokolókat megérintheti a Szentlélek, a hely szelleme, és ezáltal közelebb kerülhetnek az üdvösséghez. Istenkereső motoros barátaink számára az évi rendes motoros búcsú alkalmával közös megemlékezést tartunk, ahol a szentmisét az emléktáblákon szereplő meghalt testvéreinkért ajánljuk fel.

Virágot, gyertyát szabad elhelyezni, de egyéb emléktárgyakat kérjük ne helyezzenek el, azok eltávolításra kerülnek!

A kialakítás

Az emlékmű többféle művészi megoldást harmonikusan alkalmaz. (fény és hanghatás, kép, dombormű, tájépítészeti kialakítás…) Megjeleníti a motorozással együtt járó szabadság és közösség érzését és egyben azt a gondolatot, hogy mindannyian Isten felé motorozunk itt a földi életünkben. (mindannyian meghalunk és találkozunk a Teremtő Istennel egyszer…)

Az első rész

A mi utunk (horizontális dimenzió)

Az emlékmű homlokzata előtt, a talajon, abból diszkréten kiemelkedve, de a homlokzatot nem eltakarva helyezkedik el. A telek középpontja felől, a faltól 9 m-re először csak néhány különböző méretű, színű és anyagú lapos terméskő és körülöttük a helyi homokos talaj észlelhető, ami porból való születésünkre utal. A képhez közeledve ezek a különböző anyagból való és mérettel rendelkező darabok összesűrűsödnek és egy irányba rendeződnek, utat formáznak. Az út a kezdeti rendezetlenségből egyre rendezettebb és nemesebb anyagú. Ez jelképezi, hogy különböző időben és helyen születtünk, különféle talentumokat kaptunk Istentől és életutunk során fejlődünk, bölcsebbek leszünk, Isten felé törekszünk. Születésünkkel nemcsak életet, de küldetést is kaptunk. Az üzenet szövegesen is megjelenik az útból kissé kiemelkedő, felezővonalat formázó fehér márvány csíkokon.

“Mit sem aggódom, nem féltem életem, csak, hogy végigfussam a pályám, s a feladatom teljesítsem, melyet Jézus bízott rám.”

Az utunk azonban nem sima. Sokszor kátyús, változik az út anyaga, minősége. Életünk során sok örömöt és bánatot is megélünk, mindig változik az életállapotunk. Az úton haladva elérünk a MotorkerékPálos címerhez, ami rozsdamentes lemezbe van gravírozva. Itt már az út anyaga is rozsdamentes acél. Ez két üzenetet hordoz: Utunk során közösségbe kerültünk egymással a motorozás által és Istennel a Pálos rendhez való kapcsolódás által. Ez két elköteleződés, ami egymásba kapcsolódik. A címertől az út már egyre letisztultabb, simább. Enyhén kiemelkedik a talajszintből a Mária kép irányába. Oldalról nézve egy klasszikus motor tankjának az ívét követi. A végén már sima, fényes, a legvége arany színben csillog. Az út a faltól 120 cm-re megszakad, lágyan lefelé ível, nem látjuk a végét. Halálunk különbözőképpen következik be, de nincs más út. Az út vége és az épülethomlokzat közötti szakasz sejtelmesen ismeretlen, sötét színű zúzott kővel van borítva. Ezzel az út elválasztódik a faltól, a kettő között nincs átjárás. Az átjárhatatlanság ellenére mégis jelen van a műben az élő közösség misztériuma Istennel és a megholtakkal.

A második rész

Az égi motorosok fala (vertikális dimenzió)

Az emlékmű homlokzatán a Szűzanya képpel ékesített homlokzat látható, ahol az ikonkép két oldalán lévő falfelületre az elhunytak emléktáblái kerülnek az idő múlásával egyre növekvő számban. Ez szimbolizálja, hogy az elhunyt testvéreink Krisztus örök országútjain motoroznak már. A falfelület alsó vonalában aranyszínű lemezen az alábbi szöveg olvasható:

“Megjöttem, itthon vagyok, nevetnek rám a csillagok. Jézus fénye rám ragyog, várnak a szentek és az angyalok”

A figyelmes szemlélő felülnézetből egy őrangyalt vél felfedezni, ami a motorosok egész életútját átöleli, óvja és vezeti a végtelen felé.

Ha felkeltette az érdeklődésedet, vagy szeretnél emléktáblát elhelyezni, kérlek írj a Kapcsolat menüpont alatt található valamely email címre.